Седмица по-рано кацна милионният пътник на аеропорт Варна

Седмица по-рано кацна милионният пътник на аеропорт Варна | StandartNews.com

Посрещнаха с балони и торта германката Верена и семейството й

Варна. Милионният пътник на летище Варна кацна с една седмица по-рано това лято в сравнение с 2013г. От самолет на Бългериан Еър чартър слезе германка, която идва за втори път в България на море със своето семейство. Верена Елзенбергер, съпругът й Томас и двамата им синове Лука и Марко на 2 и на 5 години ще почиват отново на Обзор, където са били и миналото лято.

"Тук сме за 10 дни. Идваме за втора поредна година. Българското Черноморие ни харесва много и горещо препоръчваме на нашите сънародници да идват тук. Живеем в околностите на Мюнхен и пътят ни до България е само 2 часа със самолет. Затова ни е изключително удобно и приятно", каза Верена.

През 2013-а милионният пътник е пристигнал на 29 август, което означава, че през тази година потокът на ползващите въздушния транспорт през варненското летище е по-голям. Гостите бяха посрещнати с изписано със златни балони число 1 000 000, получиха пътна чанта с подаръци, голям букет и безплатно ползване на новата ВИП-зона при следващото си пристигане.

Изпълнителният директор на фирмата-концесионер на летищета Варна и Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" баронеса Алета фон Масенбах и шефът на летище Варна Димитър Костадинов ги посрещнаха с коктейл, като разрязаха красива торта във формата на терминала на аеропорта със самолетче за радост на хлапетата

Близо 6% е ръстът на трафика на летище Варна в сравние с миналата година, каза шефът му Димитър Костадинов. Според него Германия е дестинацията, която показва най-сериозен ръст –близо 12%. Руснаците си остават най-голямата група, която посрещат и изпращат на морския аеропорт. За съжаление заради фалита на туроператорите „Лабиринт" и „Нева" има 9% намаление.

Полетите с руснаците са планирани, зависи как ще се развият последните няколко седмици до края на сезона, за да се навакса спадът, каза Костадинов. Средно на година посрещаме и изпращаме 320 000 братушки на летище Варна. От Тел Авив имаме с 20 000 пътника увеличение, от скандинавските страни –с 5000 пътника повече в сравнение с 2013. Пазарът от Великобритания традиционно не е силен-20 000 британци посрещаме на година и се отчита малък ръст от 2 %. Най-новите авиолинии са до Истанбул, полетите са започнали с 4 пъти на седмица, след 27 юли семолетите летят всеки ден до летище Ататюрк. Еър Сърбия оперира от 1 май полети 4 пъти в седмица.

От началото на година до момента на летище Варна са направени инвестиции в размер на 2 млн.евро.Най-големите проекти са свързани с пътя , който свързва новия терминал 2 в входа и изхода на аеропорта, както и с оцветяване на вертикалната маркировка в летателното поле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай