Събарят 55 незаконни ромски къщи

Събарят 55 незаконни ромски къщи	 | StandartNews.com

Ромите и техните лидери готвят сериозен отпор на акцията в понеделник

Стара Загора. Общо 55 незаконни къщи в ромския кв. „Лозенец" в областния град ще бъдат съборени. Със заповед на кмета на общината Живко Тодоров акцията за принудителното им премахване ще започне в понеделник сутринта, съобщиха от общинския пресцентър. Собстветиците на всички тези постройки са били уведомени в законните срокове с констативни актове и заповеди на строителния контрол и общината. Тъй като акцията за премахването на незаконните къщи и постройки ще бъде продължителна, е назначен оперативен щаб, който я ще я ръководи. Щабът се оглавява от зам.-кметът Йордан Николов, а в него освен общински служители, влизат и представители на областната дирекция на МВР, отдел „Закрила на детето", на ВиК – Стара Загора и ЕВН.

За да се обезопаси района, преди започване на акцията строителната площадка на незаконните строежи ще бъде оградена със сигнални ленти, уверяват общинарите. Ще има дежурни екипи на пожарната и спешна медицинска помощ. Предварително щяло да бъде изключено електричеството и водоснабдяването на къщите в списъка. В случай, че сградите не са освободени доброволно от малотрайни, пожаро и взривоопасни материали, обзавеждане и друго имущество, те също щели да бъдат принудително изнесени.

Акцията вече веднъж – през май, бе отложена поради отказ на полицията да осигури надеждна охрана и ред по време на събарянето на къщите. Сега отново се очаква напрежение в ромската махала. Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев обяви по една от националните телевизии, че ще бъде на място и „неговите събратя щели да дадат сериозен отпор на самозабравилия си старозагорски градоначалник". Полицията пък задържа в ареста 35-годишния жител на ромския кв. „Лозенец" Кириан Стойков, който заплашвал кмета и общински служители, че „ще гази и пали наред", ако посегнат на незаконната му къща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай