Родители спират децата си от училище, ако не сменят читанките

Родители спират децата си от училище, ако не сменят читанките | StandartNews.com

Варна. Незабавна промяна на учебниците поискаха родители от Варна, които се събраха пред сградата на Регионалния инспекторат на МОН. Те дадоха срок от две седмици за среща в просветното министерство, на която да се обсъди възможността за изхвърляне на досегашните учебници в началния етап на обучение. В противен случай родителите заявиха категорично, че ще спрат децата си от училище заради небивалиците, които са принудени да наизустяват.

В учебниците "Човек и общество", "Литература", по "Музика" и други за трети, четвърти и пети клас те посочиха скандални примери за манипулации и внушения, които се изливат в главите на децата им.

В „ Литература" за V клас има „Легенда за рома" и надълго и нашироко се разказва за ромите. Следва изучаване на трансформиран преразказ по темата, който всяко дете трябва да започне с „Аз съм ром". В същия учебник има и урок за Курбан байрам и за Светец, наречен Хасан ага. В „Човек и общество „за четвърти клас има отделени две изречения за цар Самуил и нито дума за ослепените негови 14 000 войни, което е най-голямото световно зверство тогава", посочи Костадин Костадинов, баща на четвъртокласник. 

Недоволните родители се срещнаха с шефката на РИ на МОН Венцислава Генова, която се ангажира да запознае просветното министерство с техните искания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай