Протест срещу замърсения въздух набира скорост

Протест срещу замърсения въздух набира скорост | StandartNews.com

Плакат с надпис „Осигурете ни чист въздух!" разпънаха пред кметството в Разград малка група протестиращи във вторник сутринта. Недоволството на местните хора е провокирано от миризма на сероводород, която втори месец трови въздуха в лудогорския град.

Преди два дни в социалните мрежи стартира петиция, която настоява местната и държавната власт да установят източника на замърсяването, да санкционират виновните и да спрат по нататъшното обгазяване. Близо 800 души вече са подкрепили искането за ефективен контрол върху околната среда в града.

Инициаторът на подписката компютърният специалист Диян Пейчев заяви, че петицията ще бъде връчена на кмета доктор Валентин Василев, на министъра на околната среда Ивелина Василева, на омбудсмана Мая Манолова, на поркуратурата и на контролните органи от здравните инспекции.

Проблемът, който втори месец тревожи хората в лудогорския град вече беше предмет на проверки. В края на юли инсепкция на санитарните власти установи, че големи земеделски масиви в региона са били подхранвани с птича тор и вероятно това е предизвикало миризмата. Според контролюорите обаче третирането на нивите с органични отпадъци е извършено в съответствие със законовите изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай