Природозащитници подкрепиха Банско за втори лифт

Природозащитници подкрепиха Банско за втори лифт | StandartNews.com

Политически клуб „Екогласност" и Партия на зелените заявиха публично, че застават зад исканията на община Банско и местното население за бързо разрешаване на въпроса с изграждането на втора кабинкова линия и допълнителни спортни съоръжения. Със своите декларации природозащитните организации заявяват безрезервна подкрепа за намирането на икономически решения, които да развиват бизнеса и да се ангажират адекватно с проблемите по опазването на природата и стриктното спазване на законодателството в областта на опазването на околната среда.

„Не можем да останем безразлични към тенденциозното компрометиране на центъра за ски туризъм в нашата страна, какъвто безспорно е Банско. Доказателство за това е продължаващата кампания против строителството на втората кабинкова линия под благородния претекст, че се брани природата в Национален парк „Пирин". Без всякакво съмнение, напрежението около Банско се нагнетява от лица, самоообявили се за единственото и значимо лице на екологичната общност в България и наричащи себе си „зелени". Това са същите лица, които доскоро бяха приватизирали Висшия експертен съвет към Министерството на околната среда и водите и си разпределяха проекти по правила, които самите те бяха разработили и приели" заявява в своето отворено писмо инж. Емил Георгиев, председател на Политически клуб „Екогласност".

Партия на зелените декларира, че исканията не само на Банско, но и на Разлог, и на Добринище да се извърши частична актуализация на сега действащия план за управление на НП „Пирин", са справедливи. Трябва да се отменят допълнителните забрани за строителството на нови и разширяването на съществуващи писти и съоръжения. Партия на зелените призовава МОСВ и МС в най-кратки срокове да предприемат необходимите действия, за да се даде възможност за изграждане на втори кабинков лифт. Защото това ще доведе до развитие на туризма не единствено в Банско, а в цялата страна.

„Благодаря за оказаната обществена подкрепа от страна на Политически клуб „Екогласност" и Партията на зелените. Това ще даде възможност на обществеността да разбере, че природозащитните организации и експерти в България не защитават крайните позиции на няколкото изявяващи се в медийното пространство „зелени" субекти. Аз съм уверен в правотата на исканията си за балансирано решение на въпроса с изграждането на допълнителни спортни съоръжения в Пирин, а и в останалите планини в страната. Вярвам, че обществото и правителството ще стигнат до същото заключение", коментира подкрепата кметът на курорта Георги Икономов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай