Премиерът и екоминистърт откриват нов регионален център за битови отпадъци

Премиерът и екоминистърт откриват нов регионален център за битови отпадъци | StandartNews.com

Новият регионален център за управление на битовите отпадъци край Стара Загора ще бъде открит официално днес след обяд. Лентата ще прережат премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и старозагорският градоначалник Живко Тодоров.

Регионалният център е най-големият обект от регионалната система за управление на отпадъците в региона. Тук ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини в област Стара Загора и от сливенската община Твърдица. Той е разположен в землището на старозагорското с. Ракитница на площ от 325 декара. От 5 старозагорски общини - Стара Загора, Опан, Братя Даскалови, Чирпан и Раднево, отпъдъците ще бъдат транспортирани директно, а от останалите ще идват компактирани от трите претоварни станции в Казанлък, Гурково и Гълъбово. Регионалният център включва клетка за депониране на неопасни отпадъци с обслужваща инфраструктура, общински център за рециклиране, инсталация за сепариране и закрито компостиране, система за улавяне на газовете. Изградени са и 4 пречиствателни съоръжения за пречистване на водите от експлоатацията на депото. Сегашното градско сметище на Стара Загора в местността "Мандра баир" ще бъде закрито. С въвеждането в експлоатация на обектите от новата регионалната система за управление се увеличи разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране, както и въвеждане на ефективна и екологосъобразна система за съвременното им управление, поясняват специалстите. Като краен резултат се очаква да намалее замърсяването на околната среда в общините от региона.

Регионалната система за управление на отпадъците в Старозагорско е на стойност 52 млн. лв и изградена със средства на оперативна европрограма за околна среда /2007-2013/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай