Преглеждат дунавските диги

Преглеждат дунавските диги | StandartNews.com

Видин. През последните дни нивото на Дунав падна под 3 м. В момента реката не крие риск за крайбрежното население и земеделските земи. Но април и май са месеци, в които тя потича с т.н черешови води. Затова областният управител на Видин Кръстьо Спасов разпореди проверка на състоянието на дигите, съобщиха от неговата администрация.

55 км земнонасипни и малка част бетонови стени са в добро състояние, сочат резултатите от инспекцията, направена от специалисти на дружество „Напоителни системи". На места се отстраняват храсти и се спира незаконното строителство, направено в района на село Кошава. Фирмите, които работят до брега на реката, са предупредени да осигуряват достъп на аварийните екипи при необходимост от действия. Проверена е и системата за ранно предупреждение на населението за настъпваща опасност от наводнение. Тя също работи безупречно. Имат готовност да изпомпват води от залети площи и помпените станции.

Дигите по река Дунав от Видин до село Орсоя предпазват от заливане 125 310 дка земеделски земи и 11 населени места, между които и Видин. При пролетното покачване на нивото на Дунав Видин остава под него, поради което вниманието на „Напоителни системи" и областната служба за пожарна безопасност и защита на населението е насочено предимно към защитните съоръжения, които предпазват града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай