Поп не иска игрище до храм

Ще играят футбол, псувни могат да влязат в църквата, каза отец Стойко

Поп не иска игрище до храм | StandartNews.com

Добрич. Поп разбуни Кранево. Отец Стойко постави ултиматум - ако ще строите спортно игрище до църквата, бутнете я. Думите му възмутиха хората и притесниха селския кмет Румен Николов.

Управникът на курортното село разказа пред "Стандарт", че в петък изненадващо е бил посетен от председателя на църковното настоятелство отец Стойко, който му заявил категорично, че не може в близост до построената вече църква, която чака само олтар и освещаване, да има спортно игрище.

"Попът ми заяви, че на игрището децата щели да псуват и небогоугодни думи ще влязат в храма. Той дори ми каза да избирам дали да правя спортна площадка или църква и ако правя площадка, да съборя църквата", каза Николов.

Кметът разясни, че теренът е общински и църквата е построена с отстъпено право на строеж, като строителството е продължило от 2009 г. досега. Той самият, както и много жители на селото, са направили всичко по силите си да имат храм. В плановете за площадка влизала и жива ограда от кипариси, а е предвидено тя да бъде поне на 5-7 метра отстояние от църквата.

Селото е едно от най-големите в Добричка област, като в последните години е единственото с прираст и ежегодно там се раждат между 15 и 20 бебета.

"Кандидатствахме пред спортното министерство за финансиране за площадката. Няма друг терен в селото, на който бихме могли да изградим игрище и децата да спортуват", каза още Николов.

Пред "Стандарт" отец Стойко заяви, че той не е против изграждането на детска площадка, но имал информация, че там ще бъде правено футболно игрище. "Това вече е предпоставка за една по-друга микросреда. Може да се случи всичко, виждаме какво става по терените. Аз също спортувам, знаете, че митрополията има футболен отбор и аз играя в него. Не съм против детска спортна площадка, но не е редно според мен да има футболно игрище", каза отец Стойко. Той потвърди, че е казал на кмета да избира църква или спортно съоръжение и, ако реши да прави спортна площадка, то по-добре е да събори църквата, преди тя да бъде осветена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай