Поли Генова и Прея в битката с хепатит С

Поли Генова и Прея в битката с хепатит С | StandartNews.com

Поли Генова, Прея, група "Торнадо" и DJ Marten надигнаха глас срещу потайния хепатит С на концерт в Южния парк във вторник вечер. Организатори на гига, посветен на Международния ден за борба с вируса, бяха пациентските сдружения "ХепАктив" и "ХепАсист". "Човек може 10 г. да живее с хепатит, без да знае", заявява разтревожена Силвана Лесидренска, председател на "ХепАсист".

Затова до сцената бе ситуиран медицински пункт за безплатни изследвания. На тях се подложиха много граждани от 15 до 50 г. Д-р Станимир Хасърджиев от "ХепАсист" пък разясни, че от хепатит не можеш да се разболееш по въздушно-капков път, а основно по кръвен. Организаторите не скриха негодуванието си спрямо лечението му по здравна каса, определяйки го като остаряло и опасно. "Цените на новото и старото лекарство са еднакви", споделя Лесидренска. Всяка година 841 българи умират от хепатит С.

На почитателите си Поли Генова усмихнато пожела здраве. "Не спирайте да се борите", апелира тя към болните. И Прея изрази подкрепа към каузата: "Малките неща, нужни на страдащите от хепатит, са лекарства, сила и воля". Д-р Хасърджиев внесе светлина в мрака, като разкри, че през септември в Глазгоу ще се проведе среща със СЗО, посветена на международната стратегия за унищожаване на вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай