Подрастващите масово бягат от вкъщи

Подрастващите масово бягат от вкъщи | StandartNews.com

Тийнейджърите масово бягат от вкъщи. Това показват данни, огласени от териториалното статистическо бюро в Стара Загора. За извършени противообществени прояви през миналата година в детската педагогическа стая са били регистрирани 192 малолетни и непълнолетни от Старозагорска област, посочват от бюрото. От тях мнозинството са момчетата - 120, или 62,5 на сто, момичетата са 72 или 37,5 на сто.

В сравнение с предишната година броят на подрастващите с противообществение прояви е намалял с 68, или с 26,2 на сто.

Обезпокоителен е фактът, че най-голям е делът на преминалите през детската педагогическа стая за бягство от дома - 33 малолетни и непълнолетни, или 17,2 на сто. На второ място са регистрираните за скитничество и просия - 9,4 на сто, и за употреба на наркотични вещества - 3,6 на сто.

Кражбите на имущество пък остават най-разпространените престъпления, извършвани от малолетните и непълнолетните. Извършители на такива кражби са 164 тийнейджъри, или 64,1 на сто от всички лица, водени на отчет в детската педагогическа стая. От своя страна 109 деца са били жертви на различни престъпления, основно кражби на вещи и лично имущество.

Активна е била работата на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в областта през миналата година. Те са образували 269 възпитателни дела, като мнизинството - 182 или 67,7 на сто от тях са по предложени на прокуратурата. Наложени са били 397 възпитателни мерки на 255 лица на възраст от 8 до 17 години, като най-често налаганата мярка е била „поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател" - в 190 случая или 47,9 на сто. Повече от половината от децата, на които са наложени възпитателни мерки - 66,7 на сто, са с начално или незавършено начално образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай