Пловдив става градът с най-голяма пешеходна зона

Пловдив става градът с най-голяма пешеходна зона | StandartNews.com

Пловдив. До няколко месеца ларгото на Пловдив ще се простира от Новотела до хотел "Тримонциум". По този начин ще станем градът с най-голяма пешеходна зона не само в България но и сред съседните държави, обяви кметът под тепетата Иван Тотев.

Началото на реконструцията за превръщането на още площи и улици в зона без автомобили стартира на 12 май. Предвижда се да обхване периметъра от река Марица до бул. "Шести септември" и района около аптека "Марица",където ще бъде поставено ново осветление и ще се оформят кътове за отдих и за игри на малчуганите. След ремонта тази част от града ще стане естествено продължение на Главната улица. Ремонтът ще излезе на Община Пловдив около 800 000 лева, като в сметките са включени подмяна на подземната инфраструктура, отвеждане на дъждовните води в канализацията и нови кабелни мрежи. Следващият етап е рехабилатация на тротоарните настилки и на ул. "Антим I" до Римски стадион. До средата на май пък ще приключи реконструкцията на пет улици в кв. "Капана", които също се затварят за автомобили. Първите две са вече готови, в момента се работи по третата.

Междувременно кметът на града даде старт и на първия голям архитектурен международен конкурс в новата история на Пловдив. Той е за пл. "Централен" и по думите на градоначалника е знаков за града за следващите 40 години. Идеята е площадът да стане както привлекателна за туристите атракция, така и място, където ще кипи градски живот. Първият етап е идеен проект, като участниците ще имат възможност да подадат своите проекти по интернет при гарантирана конфиденциалност на информацията. Освен това не е задължително проектът да бъде изпълнен от архитект с утвърдено име, а по-скоро ще се търси млада звезда, която да изгрее в бранша от пловдивския площад. Ще бъдат избрани три най-добри проекта, които получават парична награда-съответно 20 хиляди лева за първото място и по 10 бона за второто и третото. От тях трите Община Пловдив ще се спре на един, който ще се превърне в новия площад на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай