Перничани с ризници в нощта на музеите

Перничани с ризници в нощта на музеите | StandartNews.com

Като войници на воеводата Кракра, нагласени в средновековни ризници и облекла, ще могат да се снимат перничани и гостите на града на средновековната крепост Перник в събота. Възможността е част от богатата програма, която ще предложи Регионалният исторически музей в града по повод десетото издание на Европейска нощ на музеите.

Освен снимки ще има и блиц конкурс за рисунка „Аз рисувам древния Перник", а за доброто настроение на гостите ще се погрижи танцовата формация „Етнофолк" от читалище „Напредък" в Радомир. Самодейци от читалището в пернишкия квартал Бела вода ще представят ежедневния бит и занаяти от края на ХІХ век. За най-малките е предвидена прожекция на 3D анимация в посетителския център на крепостта.

Програмата пред Регионалния исторически музей ще започне с концерт „Музеят и приятели" и връчване на награди на дарители и приятели на музея. На „Занаятчийската улица" всеки ще може да създаде своя творба от глина или да си изработи накит от мъниста. Наред с постоянните експозиции, посетителите ще могат да разгледат и няколко нови изложби. В двора на Подземния минен музей ще бъде експонирана изложбата „Непознатият Перник", а в самия музей посетителите ще могат да разгледат картини от "Миньорски цикъл" на Димитър Делийски и да се включат във викторина с награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай