Откриха паметник на летеца-герой Богдан Илиев в Монтана

Откриха паметник на летеца-герой Богдан Илиев в Монтана | StandartNews.com

В градската градина на Монтана бе открит паметник на летеца-герой Богдан Илиев. Бюстът е издигнат в чест на 100-годишнината на пилота, която се навърши във вторник.

Богдан Илиев, роден в монтанското село Каменна рикса, е летец-изтребител от царската армия. На 30 март 1944 година той защитава София от вражеските бомбандировки и излита сам срещу 8 самолета. Успява да свали единия от тях, а другите - да порази. Макър и с пробита машина, се приземява успешно на летището в Божурище. За подвига си за защата на небето на столицата е награден с орден за храброст.

През 1946 година е уволнен от армията като царски офицер. Работи като инструктор на пилоти, миньор в Чипровци, локомотивен машинист, автотехник. През 1994 година влиза в авиобазата в Габровница и за пръв път след 1946 пилотира самолет. Умира през март 1996 година.

Паметникът е дело на скулптора Александър Хайтов. Издигнат е по инициатива на общината в Монтана и на Българската авиационна асоциация, чийто председател Асен Георгиев говори за пилота Богдан Илиев.

Слово за Богдан Илиев произнесе и кметът Златко Живков. Благодарности за издигането на паметника и връщането на спомена за баща му изрази и синът на летеца Николай Илиев. Задочно чрез аудиозапис благодари и съпругата му, която живее в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай