Откриха богато погребение от тракийската епоха

Откриха богато погребение от тракийската епоха | StandartNews.com

На едно от най-богатите погребения от тракийската епоха попаднаха археолози в Източните Родопи

Край кърджалийско село Бенковски бе открито едно от най-богатите погребения от тракийската епоха. Във оформен в скалите гроб бе намерен гроб на тракийска принцеса с над 60 украшения от сребро и бронз – фибули, сребърна диадема, обеци. На уникална находка в Източните Родопи се натъкна екип от археолози под ръководството на младия учен Любен Лещаков и под наблюдението на проф. Николай Овчаров.

При ритуала са положени цели 11 сребърни пръстени с изображения на антични богове. Цялото погребение се датира във втората половина на 4 в. пр. Хр. Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр. Се изработени в големия елински град Маронея на Бяло море, а други са дело на тракийски майстори от Одриското царство.
„Много интересен е ритуалът на разчленение на трупа, който отговаря на теорията на орфическата религия. Изключително богато погребение на тракийска принцеса. Това е част от тракийските траурни ритуали при знатни особи", обясни Любен Лещаков.

Съвсем наблизо до тракийското погребение се намира голям археологически комплекс, подобен на този край момчилградското село Татул, а до самия гроб на тракийската принцеса се намира и олтар подобен на олтара, разкрит до гроба на Орфей на Татул.

„Това е поредното голямо откритие в Източните Родопи", обясни проф. Николай Овчаров. Явно тук е имало и храм, чиито основи се намират в близост до новия некропол. Като позиция новооткритият комплекс е сходен със светилището на Татул, открито от проф. Овчаров. Новата находка е пореден щрих към "цивилизацията на скалните хора", с главен център в Перперикон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай