Очертаха 100 км предпазна зона срещу „синия език”

Очертаха 100 км предпазна зона срещу „синия език” | StandartNews.com

Стара Загора. Предпазна зона около констатираните огнища на „син език" в Старозагорско в радиус 100 км, която включва населените места на всички общини на територията на областта, е определена със заповед на старозагорския областен управител Живка Аладжова. Заради регистрираните случаи на болестта в две старозагорски села - Казанка и Средногорово, старозагорският губернатор свика спешно областната епизоотична комисия в четвъртък.

Тя е издала заповед за незабавно събиране и на общинските епизоотични комисии на територията на областта, за да предприемат всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на заразната болестта. Профилактиката за ограничаване и ликвидиране на болестта включва стриктна забрана на пашата на всички преживни животни от 19 до 8 часа сутринта, дезинсекция в и около животновъдните ферми, местата за съхранение на тора и местата за водопой в населените места.

Освен това под контрола на областната дирекция по безопасност на храните трябва да се извършват постоянни клинични прегледи в животновъдните ферми за отглеждане на едри и дребни преживни животни. На съмнителните за заболяване овце и говеда да се вземат проби и да се изпращат незабавно за изследване в столицата. Забранява се придвижването и търговията на преживни животни в цялата област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай