Обявиха пак извънредно положение в пернишки квартал

Обявиха пак извънредно положение в пернишки квартал | StandartNews.com

Извънредно положение е обявено отново в пернишкия квартал "Рудничар". До мярката се стигна след като в сряда вечер е подаден сигнал за отворен дълбок кратер в земята в частен двор на ул. "Пета". Пострадали хора нямаЖивеещи в близост до ямата са евакуирани. Районът е отцепен и полицията го охранява. Имотът, в който е регистрирано пропадането, е в непосредствена близост до детска градина. Мястото на инцидента е посетено от кмета Вяра Церовска. Полицаите, които охраняват района, следят и за евентуално пропадане на нови земни маси.

Според експертите свличането е предизвикано от незаконното използване на изоставени минни галерии под къщите. Установено е,че незаконен добив в момента не се извършва. Въпреки това земната маса е пропаднала, тъй като домовете са в близост до предишен проблемен такъв участък. Вероятно за разместване на земните пластове е допринесла и подгизналата от дъжд почва.

Мярката цели да гарантира безопасността на живеещите в близост до свличането. За проблема са уведомени вътрешният министър Румяна Бъчварова и областният управител на Перник Александър Александров. Кметът Вяра Церовска e свикала веднага Кризисния щаб.

На 1 юли т. год. се пропукаха три къщи, а в дворовете им зейнаха дълбоки цепнатини в земята и беше обявено бедствено положение за квартала. Експерти доказаха, че проблемът не е заради активизирано свлачище, а се дължи на нелегалния въгледобив под земята, с който от години властите не могат да се справят. В района бяха предприети специални мерки за укрепване на терена, финансирани от Министерството на енергетиката с около 700 хил. Лв, но резултат явно няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай