Община Сливен пести от готвачи и ансамбъл

Община Сливен пести от готвачи и ансамбъл | StandartNews.com

В социалния патронаж към община Сливен работят на щат 9 главни готвача. Те готвят 7 вида ястия на ден. Не ми е ясно ако един готви по едно ястие, двамата останали с какво се занимават. Това обяви пред "Стандарт" кметът на Сливен Стефан Радев. Реформа в социалния патронаж, културните институти и разходите за капиталово строителство предвижда оздравителният план на общинското ръководство, който ще бъде внесен в общинския съвет. Заплатите на тези главни готвачи се плащат от общината, т.е. от всеки сливналия.

Общо 100 души се занимават с това да готвят и да разнасят храна към патронажа. В градове, които са по-големи от Сливен като Варна, например, потребителите на социалния патронаж са много по-малко като брой, каза градоначалникът. Вместо раздутият щат на патронажа, той предлага общината да стартира проект за безплатен обяд на 3000 души. Това е много повече, отколкото сега храни патронажът и с този проект ще се подкрепят най-уязвимите групи от хора в общината. В същото време няма да се харчат пари на сливенския данъкоплатец, а проектът ще се осъществи с европейски средства. Това е нашият стремеж - публичните услуги не да намалеят, а да се увеличат, но за тях да отиват по-малко пари на сливналии, каза Стефан Радев. Градоначалникът предлага и реформа в ансамбъла за народни песни и танци и симфоничния оркестър. "До момента ние всяка година даваме по 1 милион лева за ансамбъла и оркестъра без да имаме цел. Просто плащаме едни заплати без да знаем какво искаме да постигнем. Моята теза да субсидираме културата означава да осигурим повече и по-разнообразни културни събития и ако може с по-малко средства. Ще осигурим повече културни събития и симфонични концерти, и оперни постановки, и балетни концерти, но с по-малко средства", каза Стефан Радев.

Срещу оздравителния план община Сливен има възможност да получи 17,5 милиона лева от държавата. Ако изпълним мерките на плана, през следващите три години тези пари няма да се връщат на държавата, увери Стефан Радев. От БСП-Сливен казаха, че социалистите няма да подкрепят плана за финансово оздравяване на общината. Бившият кмет и настоящ общински съветник от БСП Кольо Милев нарече плана повърхностен. "Той няма задълбочена визия за финансовото оздравяване на общината. Набляга се на най-лесния начин - приемането на безлихвен дълг", каза Кольо Милев, който припомни, че местните данъци в Сливен бяха вдигнати с близо 100 % от новото общинско ръководство.

Редом до съветниците от БСП пред журналистите застанаха и представители на симфоничния оркестър и ансамбъла за народни песни и танци. В деня на сесията на 31 август взимаме цигулките и гайдите и отиваме на протест пред общината, казаха от двата културни института.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай