Нова платформа заработи в Кърджали

Нова платформа заработи в Кърджали | StandartNews.com

В Кърджали заработи Областен координационен механизъм по деинституционализация , разработен в рамките на двугодишна социална програма, която българският клон на британската благотворителна организация „Надежда и домове за децата" реализира на територията на 10 области в България.

„Настоящият координационен механизъм не е комисия, нито съвет, въпреки, че има постоянен състав и асоциирани членове, както и правилник за организацията и дейността. Той е по-скоро платформа за прилагане на политики чрез междуинституционално партньорство, каза на откриването областният управител на Кърджали Илия Илиев. Той потвърди ангажимента на държавата да сътрудничи със структурите на гражданското общество при взимането на важни за децата и семействата решения.

„Неговите целеви групи са децата в риск и нашата задача е да ги защитим като обединим своите усилия, време, експертиза и ресурси за успешно решаване на всеки един отделен казус", обясни местният координатор на проекта Иванка Таушанова.

В Областния координационен механизъм по деинституционализация ще си партнират областна администрация, общините, ОД на МВР, РЗИ, „Социално подпомагане", Бюрото по труда и болниците. Асоциирани членове са съдилищата, прокуратурата, РИО и БЧК. През следващите два месеца членовете на Областния координационен механизъм ще преминат обучение, а наесен ще се съберат на Кръгла маса.

Механизмът е в рамките на проекта „ОКМ – модел за ефективно сътрудничество и взаимодействие между гражданския сектор, регионалните и общинските структури", който се финансира с европейски средства. Обвързан е и с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай