Над 300 души на гроба на Тодор Александров

Над 300 души на гроба на Тодор Александров | StandartNews.com

Благоевград. Стотици патриоти се събраха в неделя на гроба на големия български революционер Тодор Александров в землището на село Сугарево над Мелник.

Над 300 души от България, Македония, Гърция и Западните покрайнини почетоха 90 години от неговата гибел. Пламенни слова за живота и делото на българския революционер от Македония се чуха от председателя на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов и заместникът му и евродепутат Ангел Джамбазки. По традиция пред библията с кръстосани кама и револвер се заклеха за встъпване в патриотичната организация над 30 млади хора. После всички новоприети гръмнаха във въздуха с револвери. Венци и цветя бяха поднесени на гроба на героя. Имаше и букет от името на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

На 31 август 1924 г. в местността Равна бука край пиринското село Сугарево е застрелян ръководителят на ВМРО Тодор Александров. Макар че физическите убийци са наказани много скоро от организацията, все още няма ясен отговор на въпроса кой е истинският подбудител. Убийството слага начало на поредния разкол в македонското освободително движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай