Модерна телематика ще управлява градския транспорт на заралии

Модерна телематика ще управлява градския транспорт на заралии | StandartNews.com

Модерна телематика ще управлява и контролира градския транспорт на старозагорци. Въвежда се информационна система на всички 119 автоспирки в града, съобщиха от общинската управа в петък.

Изграждането на телематиката включва създаване на контролен център, оборудване на 90 превозни средства с бордови устройства и инсталиране на 119 електронни информационни табла по спирките. Системата предоставя информация за номера на линията, направлението на маршрута, очакваното време на пристигане на спирката в минути. При необходимост чрез нея ще могат да се предават и допълнителни текстови съобщения от контролния център – като промяна на маршрута. Тя ще ще позволява мониторинг и контрол на скоростта на движение, като алармира при превишаването ѝ или при напускане на определения регион на движение.

Новата телематика е част проекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора. Финансирането е по оперативната европрограма за регионално развитие и е на обща стойност близо 29 млн. лв. Проектът включва още изграждане на въздушно-контактна мрежа, 4 токоизправителни станции, нови спирки, тролейбусно депо, 80 рампи за трудноподвижни граждани, на 8 км. велоалеи, както и доставка на 14 нови тролейбуса .

Старозагорският градоначалник Живко Тодоров ще демонстрира новата телематика на градския транспорт в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай