Местният парламент в Кърджали отпусна 16 500 за пострадали от свлачища

Местният парламент в Кърджали отпусна 16 500 за пострадали от свлачища  | StandartNews.com

Лица и семейства от община Кърджали, пострадали при последните проливни дъждове, ще получат еднократна финансова помощ.

Ще бъдат подпомогнати пет семейства от село Сипей. Две от тях ще получат по 3 000 лева, а останалите три – по 2 000 лева, две лица с по 1000 лева и едно - 500 лева Размерът на щетите е определен след проверка от Комисия описала щетите. Общият размер на одобрената сума е 16 500 лв. Предложението на кмета Хасан Азис за отпускане на средствата бе единодушно подкрепено от всички общински съветници на местния парламент.

Двадесет и пет дни след поройните валежи в Кърджалийско, под наблюдение продължават да са блокове 15 и 16 в кв. „Веселчане" в областния град, застрашени от активизирало се свлачище. Работен екип от специалисти е предложил да бъдат изградени две подпорни стени една над друга и дренажна система на свлачището, застрашаващи жилищните сгради, съобщи главният инженер на община Кърджали Катя Митовска.

Според специалистите, подпорните стени трябва да бъдат изградени на етапи, за да не се активизират пукнатини към основите на блоковете. Наблюдението на двете кооперации продължава да се следи от геолог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай