Лекари: Прокурорско разследване разболя кмет от диабет

Лекари: Прокурорско разследване разболя кмет от диабет | StandartNews.com

Психо-емоционален стрес, провокиран от прокурорско разследване, е отключил диабет у кмета на Завет Ахтер Велиев. Това обявиха трима лекари, автори на съдебно медицинска експертиза, назначена от съда в Разград, по искане на адвокатите на градоначалника. Експертизата е част от дело, заведено от Велиев срещу прокуратурата, след като съдът го оправда по всички повдигнати обвинения.

Съдебната сага на Ахтер Велиев започна през 2011 година, когато срещу него започна разследване за безстопанственост и престъпление по служба. Той бе обвинен че е поискал и получил неправомерно от държавата 300 хил.лв. за ремонт на религиозни храмове в общината. Велиев подписал искане, в което твърди, че молитвените домове са разрушени от буря, за която метеоролозите отричат да се е състояла. В хода на съдебното дирене обвиненията не бяха доказани.

След като през 2014 година кметът на Завет бе оправдан, той на свой ред поиска от държавата обезщетение от 50 хил. лв. за причинените му вреди и страдания. Адвокатите на градоначалника твърдят, че спорът с Темида е разболял тежко Велиев и е нанесъл удар върху авторитета му. Прокурорското дирене е попречило на служебната му работа, защото го е лишило от право на достъп до класифицирана информация. Отнетото разрешение да притежава оръжие пък ударило по гражданското му право да членува в Ловно рибарския съюз.
Прокуратурата прие доводите на защитата и призна, че кметът следва да бъде обезщетен. Водещият прокурор Сезгин Оосманов обаче окачестви имуществената претенция на градоначалникаа като прекомерна и заяви, че компенсацията на държавата не бива да надхвърля 10 хил. лева.

Решението на съда по делото предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай