Лечение за императори в бургаските извори

Лечение за императори в бургаските извори  | StandartNews.com

Старата слава на Акве Калиде събира хиляди посетители


Как общините и бизнесът да се възползват максимално от минералната вода, за да развиват СПА, балнео и уелнес туризъм? Това бе целта на четвъртата дискусия от националната кампания "Да! На българската икономика", която "Стандарт" и КРИБ организираха в Кюстендил в понеделник. На нея стана ясно, че България е втора по брой на минерални извори в Европа, но използва само една трета от тях.

12 общини са заплашени да загубят правата си върху предоставените им от държавата извори, ако до края на годината не представят проект или концесия за тяхното използване, предупреди министър Василева. Всички те могат да вземат пример от Бургас, където местната власт за няколко години превърна минералните бани "Акве Калиде" в нещо повече от атракция.

Горещите и лековити минерални извори са част от богатата съкровищница на Бургас. Ценният ресурс успешно се стопанисва вече няколко години от общината. Хиляди туристи от цялата страна идват годишно на лечебни бани.

Всеизвестна е световната слава на древните минерални бани "Акве Калиде", прочули се в миналото като любими на много императори и султани. Днес внушителните им руини са превърнати в археологическа забележителност.
Под тях продължава да извира лечебна минерална вода, която и до днес се използва за уникални терапии в модерните балнеохотели и станции.

Бургаският квартал Ветрен буквално лежи върху безценно находище от горещи минерални извори. На крачка от руините на "Акве Калиде" днес са разположени три центъра за рехабилитация. Съвременният лечебен комплекс включва балнеохотел "Св. Мина" и почивна станция "Св. Мина-2", които функционират под шапката на Националния осигурителен институт. Капацитетът им е над 200 легла общо, които в момента са изцяло заети. Балнеохотелът е реновиран и модерно обзаведен. В ресторанта се сервира лечебна храна, а

всеки турист може да разчита на индивидуално меню с диета

разработена специално за здравословното му състояние. "Самите процедури с минерална вода са много изтощителни, макар да са лечебни и затова храненето трябва да е съобразено с програмата", обяснява главният счетоводител на балнеохотел "Св. Мина" Ганка Георгиева.

Центърът за рехабилитация предлага почти целия спектър на балнеологията. Дали пациентите се нуждаят от минерални вани, тангентор, калолечебни или перлени вани, се преценява след консултация с лекар на място.

Базата на "Св. Мина" разполага с два вътрешни минерални басейна и външен минерален басейн. Тук има също сауна и парна баня. В дългия списък с лечебни програми с включени още кинезитерапия, лечебни и релаксиращи масажи, физиотерапия с електро и светлолечение На разположение на гостите е и модерна фитнес зала.

До тях е разположена Специализираната болница за рехабилитация "Бургаски минерални бани" АД. Клиентите, които идват тук, лекуват предимно ревматоиден артрит, неврити, дископатии и всякакви професионални заболявания като хронична оловна интоксикация. Специализираната болница предлага магнитотерапия с нискочестотни и високочестотни токове, ултразвук, електростимулация и лазертерапия.

Процедурите са във вани с минерална вода, кал и лечебни соли.

Предлагат се още вихрови вани и тангентор

В наши дни науката отдавна е доказала, че древният СПА център "Акве Калиде" заслужено е бил почитан от най-великите владетели. Минералните извори безспорно са основен лечебен фактор на курортната зона и днес. Водата тук е с температура 41 градуса и слабоминерализирана. Специалистите я определят като хлоридно-хидрокарбонатно-натриева, с висока алкална реакция (рН 9,95), силициева (94 мг. колоидална мета силициева киселина в литър). Водата, бликаща от недрата на земята, е бистра, безцветна, без мирис и с много добри питейно вкусови качества.

Медиците са категорични, че тя лекува редица заболявания на опорно-двигателен апарат, такива на периферна и на централна нервна система. Минералните извори помагат също при гинекологични проблеми и множествена склероза.

Общината е платила над 40 000 за находищата

До момента има издадени 6 броя разрешителни за минерална вода от сондаж Б-191, находище "Бургаски минерални бани", като предоставеният за ползване дебит е 3,60 л/сек., свободен ресурс - 10,75 л/сек. Четири от тях са издадени от община Бургас, а останалите от МОСВ.

Свободния ресурс за сондаж Б-165 на находище "Бургаски минерални бани" е 2,10 л/сек и съответно за сондаж Б-166, а на находище "Рудник" - 2,10 л/сек.

До момента община Бургас е платила над 40 000 лв. разходи за минералните находища. Таксите за издадените от кмета разрешителни постъпват в общинския бюджет.

През 2013 г. с Решение номер 13 от 22.01.2013 г. на министъра на околната среда и водите на Община Бургас бе предоставено за управление и ползване находище на минерална вода, изключителна държавна собственост - "Изворище", с. Изворище.

След проведено допълнително проучване са утвърдени експлоатационните ресурси на находище "Изворище" - 10,39 л/сек., като технически възможният дебит на водовземните съоръжения е както следва: сондаж Б-81 - 3,41 л/сек. /Т на водата 22,4о С/и сондаж Б-108 - 6,98 л/сек./Т на водата 25,5о С/.

Към момента предоставеният от сондаж Б-81 за ползване дебит е 0,46 л/сек.
Стартирана е процедура за утвърждаване на санитарно-охранителна зона на находище "Изворище". Извършените разходи за находището до момента са 6000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай