КНСБ ще иска увеличаване на стандарта за социални дейности

КНСБ ще иска увеличаване на стандарта за социални дейности | StandartNews.com

Добрич стана инициатор на национална среща, която ще се проведе в столицата, на която ще поканим финансовия министър Владислав Горанов, представители на НСОРБ и хора, работещи в социалната сфера, за да поискаме увеличение на единните разходни стандарти, защото анализът и срещите, които имах тук показват, че заетите в тази сфера работят за унизително ниски заплати, а и парите за издръжка на тези услуги няма да стигнат за издръжка. Това каза пред медиите президентът на КНСБ Пламен Димитров, който проведе среща по темата и с кмета на Добрич. Той добави, че преди 15 юли такива срещи ще се проведат в цялата страна, за да се оформи единно становище и искане към централната власт.

На срещата с министър Горанов ще представим исканията, които тук в Добрич са изведени на база анализа по отделните групи услуги, каза президентът на синдиката. Според него увеличението на стандарта при социалните услуги от години е символично 2-3 на сто, колкото да следва ръста на минималната заплата и нищо повече и затова заплатите са на драматично ниво. "По предварителни изчисления, които направих, между 15-20 млн. ще са нужни за изпълнения на тези искания з цялата система - за социалните заведения" - каза Димитров. Той сподели, че освен увеличение на стандарта в сферата от държавата, от общините синдикатът ще поиска да увеличат приходите, които имат. Като цяло при подготовката на бюджет 2017 синдикатът ще поиска от управляващите да се въведе нова защитна линия и се определи и минимална работна заплата за страната за висшисти, които работят по специалността си.

"Ще настояваме минималното заплащане за висши да е с 1.5 на сто повече спрямо минималната работна заплата, т.е. ако догодина имаме 460 лв. минимална работна заплата, то за висшисти, които работят по специалност тя да е поне 690 лв.", сметна Димитров, като заяви, че това е една от мерките да се спре емиграцията на интелигенция и образована работна ръка навън. Той сподели, че в момента КНСБ работи съвместно със НСОРБ и като цяло ще се поиска нова методика при местните данъци и такси, нова методика при разпределението на изравнителната субсидия и не на последно място финансова подкрепа за общините с корекции по оперативни програми. Сред предложенията на синдиката ще е и връщане на подоходното облагане, което, според Димитров, е по-справедливо.

Регионалният координатор на синдиката Гинка Василева, съобщи, че само за издръжка за второто полугодие на социалните заведения и услуги в Добрич няма да достигнат 170-180 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай