Кърджалийци и гости изпълниха Регионалния исторически музей в “Нощта на музеите”

Кърджалийци и гости изпълниха Регионалния исторически музей в “Нощта на музеите”  | StandartNews.com

Стотици кърджалийци и гости изпълниха Регионалния исторически музей в "Нощта на музеите". Програмата започна със спектакъл на първия в страната Ученически гвардейски отряд, преврънал се в емблама на града край Арда. Изненада за посетителите бяха и момичетата от фанфарния оркестър и танцьорите. До полунощ не спираха посетителите в залите „Археология",„Природа" и „Етнография".

Огромен интерес предизвика изложбата „Девет товара коприна и още девет везани", показана за пръв път пред погледа на кърджалийската общественост. Експозицията представя най - доброто от колекциите „Коприна" и "Бродерия" от фонда на отдел „Етнография" на музея в Хасково. Тя проследява пътя на коприната от бубата до изработването на плата и неговото превръщане в ризи, рокли, елеци, нощници, покривки, шалове или кърпи. „Експонатите са от 19 и 20 в. Повечето платове са с естествена цвят на пашкулите.Идеята на изложбата е да направи посетителя свидетел на непреходната красота и ефирност, която коприната притежава", разказа етнографът Соня Костадинова.

Oсновният фонд на кърджалийския музей включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Той се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение, разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. „Тази година музеят ще чества 50 години от своето създаване. С „Нощта на музеите" на 16 май поставяме началото на поредица от прояви, с които ще отбележим юбилея", съобщи директорът на РИМ Кърджали Даниела Коджаманова. Празничната вечер завърши със заря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай