Изграждат защитна дига край потопеното с. Нова махала

Изграждат защитна дига край потопеното с. Нова махала | StandartNews.com

Стара Загора. Продължава израждането на защитна дига край р. Тунджа, която в началото на декември излезе от коритото си и потопи къщи и дворове в старозагорското с. Ново село. „Защитното съоръжение в местността „Сини вир" ще бъде дълго 650 м и високо 5-6 м на места", съобщи в четвъртък кметът на община Николаево Косьо Косев.

В най-критичните участъци край реката щяла да се изгради скалиста преграда от камъни и чакали срещу бъдещите порои. Дигата се изграждала от частна фирма и по предварителни сметки строителните работи щели да излязат около 550 хил. лв. В началото на идната седмица общината щяла да изпрати проектно-сметната документация със искане проектът да бъде финансиран от бюджета на междуведомствената правителствена комисия за защита на населението при аварии и бедствия.

Близо месец и половина след опустошителното наводнение в Нова махала все още 10-15 души от ромската махала, чиито паянтови жилища били отнесени от водната стихия, живеели в общинска сграда. Останалите са се завърнали по домовете си, но първите етажи на много домове били необитаеми и се нуждаели от сериозен ремонт. Щетите само по частните сгради надхвърляли 120 хил. лв, а пораженията по общинската инфраструктура се изчислявали на 150-200 хил. лв.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай