Исперих на бунт заради "безхаберен" воден цикъл

Исперих на бунт заради "безхаберен" воден цикъл | StandartNews.com

Граждани на Исперих се събраха на протест в кметството, недоволни от „безхаберието и неадекватния контрол" при изграждането на водния цикъл в града.

Над 600 местни жители са подкрепили подписката инициирана от общинския съветник от ГЕРБ Николай Николов и служителката във фирма „Хан Аспарух" Росица Кръстева, с която се иска обяснение от местната власт и фирмата изпълнител за начина по който се строи водопроводната мрежа в общинския център.

„Разкопан е целият град. Няма никакъв график на строителните работи, колите не могат да се движат, автомобилите се разбиват по из-ровените улици. Работник загина в необезопасен изкоп,2 преди ден дете е паднало д яма с колелото си и се е наранило тежко.", обясни Васка Николова , която живее на улица „Шести септември", където са станали двата инцидента.

Гражданите обвиняват фирмите изпълнители в лоша организация, некачествено изпълнение и грубо нарушение на технологичните норми. „За да пестят време и пари работят през пръсти. Сипват асфалт върху локвите, всичко ще пропадне още тази есен. Надзорниците изобщо отсъстват от терена", категорична е Пенка Йовчева, която има 43 годишен стаж като строителен специалист.

Новоизбраният кмет на Исперих Бейси мРуфад не отрече, че строителството на водния цикъл в Исперих, за което ОП „Околна среда" е отпуснала 48 млн.лв. е направило живота в града много труден. Заради обжалвания вторият етап на проекта е стартирал с голямо закъснение и мащабното строителство трябва да приключи в рамките на 5 месеца, поясни той.

„ Работим под голямо напрежение. Трябва да положим 15 км. Тръби върху 42 км улична мрежа. Стартирахме работата в началото на юни и ще завършим в края на ноември, когато улиците ще бъдат асфалтирани и градът измит" , обеща инж. Наско Богданов, директор строителство в софийската фирма „Кристална вода", която изпълнява последния етап на проекта. Богданов призна, че има пропуски и ако се появят недостатъци, те ще бъдат отстранени в рамките на гаранционния срок от две години и ще са за сметка на фирмата изпълнител.

След продължилото повече от час обсъждане мнозинството от гражданите останаха скептични към обещанията на новия кмет на строителите. Те заявиха, че ще продължат да следят как се довършва проекта и ще протестират отново, ако живота в града не се подобри в следващия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай