Инфекция погуби момиченце в бежанския лагер в Харманли

Инфекция погуби момиченце в бежанския лагер в Харманли | StandartNews.com

Малко дете от бежанския лагер в Харманли издъхна след мистериозни обстоятелство в Хасковската болница. To прието в Многопрофилната клиника на областния град четири часа преди да почине в изключително тежко състояние, по първоначална преценка на лекарите - резултат от остро инфекциозно заболяване и синкави петна по цялото тяло.

Детето е починало в МБАЛ Хасково в 21 часа в неделя, на 24 май.

По неофициална информация момиченцето е сирийче, на възраст 4-5 години. В лагера било с родителите си и по-голямата си сестра от декември, миналата година. Състоянието му се влошило още в петък. В събота се подобрило, но в неделя по-обяд детето изпаднало в безсъзнание.

Причините за смъртта на детето ще са ясни след няколко дни, когато излезе микробиологичните изследвания, обясниха от болницата в Хасково.

От Държавната агенция за бежанците обясниха, че веднага след като приключи проверката и бъде събрана адекватна информация по случая, тя ще бъде изложена и официално.

В същото време във Фейсбук профила на групата Игрално училище, което се намира в Харманли беше публикувана снимка на малко момиченце, над която има преведен от арабски, след това на английски и с нескопосан превод на български текст, в който се казва, че в бежанския лагер в Харманли от ухапване на скорпион е починало дете. В съобщението се казва още, че не е имало медицински лица, които да реагират при ситуацията в лагера. Предполага се, че на снимката е 4-годишната Руи от Сирия.

Доброволци, работещи в лагера предположиха, че вероятно става въпрос за ухапване от змия или от отровна стоножка, които на територията на лагера били напаст.

През миналата седмица е имало оплаквания от бежанци, че змия е изпълзяла в стаята им. През миналото лято пък имало няколко случая на силни алергии при възрастни след полазване и ухапвания от стоножки.

По неофициална информация действително в събота и неделя лагера се оголва откъм медицински персонал.

Трима са медиците в бежанския център, който се грижат за 1 700 настанени в него, сред които 600 са деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай