Художници от Одрин и Кърджали с обща изложба

Художници от Одрин и Кърджали с обща изложба | StandartNews.com

Ученици от Одрин и Кърджали откриха обща изложба под надслов „Да бъдем един мост". 30 автори представят 52 рисунки и акварели. Това е една панорама на забележителностите в двата града.

Гостите от Одрин показват своите художествени интерпретации на живописните брегове на Тунджа, Арда и Марица, някои от запазените осем исторически моста, перлата на града – Селимие джамия, българските църкви „Св. Георги" и „Св. Св. Константин и Елена", старата гара Караагач, Музея на здравето.

В своите творби родопчани от Кърджали представят мозайка от местни символи и забележителности – статуята на Орфей, средновековната църква „Св. Йоан Предтеча" , джамията, сградите на Художествената галерия, Културния дом и Историческия музей, Водното огледало, язовирната стена, природният феномен Каменните гъби, дори римският мост при село Ненково.

„Мостовете са един чудесен символ, защото през целия си живот хората изграждат мостове, а когато те започват да се изграждат от децата, това със сигурност ни гарантира, че ще устоят на времето и събитията и ще свързват двата народа и хората между Кърджали и Одрин", каза на откриването на изложбата кметът на Кърджали Хасан Азис преди да връчи сертификати на младите творци за участието им в общия проект. Инициативата е насърчена от Ротари клубовете от Одрин и Кърджали, осъществява се от Одринската Гимназия по изящни изкуства и кърджалийското СОУ „Отец Паисий" с подкрепата на община Кърджали и Арт движение Кръг.

След Кърджали експозицията ще бъде представена и в Одрин на 22 април на главната пешеходна улица Сарачлар джадеси.

Изложбата „Да бъдем един мост" е поредната културна проява между двата града. През 2011 г Регионалният исторически музей в Кърджали гостува в Одрин с „Колекция икони от 16-19 в.", образец на българското зографското изкуство. В края на миналата година талантливата турска художника Емел Сезер представи свои картини в Кърджали в рамките на инициативата „Мултикултурният град".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай