Грипна епидемия в Стара Загора от днес

Грипна епидемия в Стара Загора от днес | StandartNews.com

От днес в област Стара Загора е обявена грипна епидемия. Вчера от РЗИ в града обявиха, че продължава тенденцията за увеличаване на острите респираторни заболявания и достигането им до максимални епидемични стойности, както и установяване циркулацията на грипни щамове и усложнения след заболяване от грип.

Регионалната здравна инспекция препоръчва да се избягват затворени пространства, където се събират много хора, тъй като там вирусът се предава най-лесно. Такива места са МОЛ-ове, детски центрове на закрито и др. Това обаче е трудно – както в обществения транспорт и офиса, така и в детските ясли и градини. Поликлиниката и лекарският кабинет също трудно се избягват по време на епидемия.

В болниците са забранени свижданията, плановите операции, дейността на женските и детските консултации.

От РЗИ препоръчват да се избягва разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце. Те препоръчват на хората да носят маски, да се спазва добра хигиена в помещенията и да се избягва тютюневия дим. Също така да се избягва преохлаждане или изсушаване на лигавиците, защото преохлаждането или изсушаването на лигавиците в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване) също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай