Гърци лъжат наши тютюнджии за пари

Гърци лъжат наши тютюнджии за пари | StandartNews.com

Стотици тютюнджии в Неврокопския продължават да чакат парите си от гръцка фирма за предадения тютюн от миналогодишната реколта. Дружеството „Лийв Табако Михайлидис" остави без доходи 80% от стопаните в гърменското село Осиково, които не са взели и стотинка. 28 семейства бедстват и живеят на вересия месеци наред, разчитат на помощ на свои близки, които са на гурбет в чужбина.

„Положението е отчайващо. Представител на гърците само обещава, но си остава само с думите. Само лъжат хората, пари няма. В много села дължат пари – във Вълкосел, в Абланица, в Рибново. Ще обсъдим с коегите и производителите евентуални протестни действия. Вече не се търпи тази гавра", заяви кметът на село Осиково – Митко Дедьов. Преди време гърците поеха за втори път ангажимент пред земеделския министър Десислава Танева, че ще се издължат на всички тютюнджии. Но не го изпълниха докрай. Засегнатите семейства живеят само с получените от държавата субсидии, повечето нямат други доходи, разчитат само на тютюна. Заради некоректната гръцка фирма тази година тютюнджиите в Осиково са 4 пъти по-малко. Миналата година засели тютюн 35 стопани, а тази година те са по-малко от 10. „Хем цените са ниски, хем пак не плащат тютюна. Това е гавра с нас, нека държавата да защити правата ни", жалват се стопаните.

Дедьов допълни, че за всеки случай стопаните в общината със съдействието на местната власт са подготвили колективен иск. „Последното обещание на гърците е до края на този месец да платят. Затова още хората не са внесли нотариална покана за изплащане на дължимите суми", допълва кметскитя управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай