Гърци и петричани купуват съмнително месо от ромска махала

Гърци и петричани купуват съмнително месо от ромска махала | StandartNews.com

Инспектори ще дебнат преди Великден в квартала

Гърци и петричани купуват месо за Великден от ромската махала в Петрич. Заради това и тази година в квартала ще има засилен контрол на инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните - Благоевград. За сигурността на проверяващите пък ще се грижат полицаи. Служителите на ОДБХ не влизат сами там, тъй като ги заплашват, вдигат им скандали продавачите, опасно е за проверяващите.

До 2013 г. месото от току-що заклани животни висеше по ченгели в ромския квартал и се продаваше на купувачите от Гърция. Проблемът е, че не се знае дали то е проверено и е годно за консумация, както и дали не е от крадени животни. Доста усилия коства на инспекторите, за да накарат търговците там да предлагат стоката си само в магазини, където месото е подредено зад стъклени витрини.

Напливът на гърците е заради по-ниските цени на мръвката в ромската махала. Местните търговци продават килограма с 2-3 лева по-евтино, отколкото в другите търговски обекти, но не се знае откъде е месото.

Служители и полицаи ще следят непрекъснато за нерегламентирана продажба на месо в ромския квартал в навечерието на великденските празници. От ОДБХ ще положат всички усилия, за да осигурят необходимите условия крайният потребител да консумира качествени храни, а не такива със съмнителен произход. Всеки ден ще се правят инспекции в ромската махала, заловените нарушители ще бъдат санкционирани със солени глоби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай