Фотиново с 120 тона тютюн на склад

Фотиново с 120 тона тютюн на склад | StandartNews.com

Кърджали. Във Фотиново произведохме 120 тона тютюн, а няма с какво да посрещнем празниците. Това коментира Назиф Сюлейман, кмет на едно от големите села в Кирковско. По думите му родопчани са притеснени, че изкупната кампания се бави и нямат никакви доходи.

„Има хора с вересии в магазините от 400-1000 лв. От началото на 2013, след приключване на миналогодишната кампания, не са получили и лев. Идват празници, а нямат пари едно пиле да си купят", обяснява кметът.

По думите му тази година в района на Фотиново е произведена 25-30 тона повече продукция в сравнение с 2012 г. Вече 100 % тютюнът е пасталиран, но търговците не започват изкупуването.„Напрежението расте. Не толкова, че ще почне да мухлясва и се похаби, а защото хората нямат доходи, за тях парите от продажбата на суровината са единствените доходи", заявява още Назиф Сюлейман. Той съобщи, че през миналата седмица се появили представители на фирма „Булгартабак –Плевен", но за килограм тютюн в зависимост от качеството предложили от 5,40 до 6,10 лв.

„Това е подигравка, няма да продаваме за толкова", оплакали се стопаните. Търговците обиколили още няколко села и като срещнали отпора на хората си тръгнали.

През последните дни в района на граничната община минавали експерти и от други фирми, но все още не са стартирали изкупуването от реколта 2013. От „Алайънс Уан Тъбако България" ЕООД уверили, че започват от 2 януари и че цялото договорено количество ще бъде изкупено на пазарни цени. „Явно ще започнат в първите дни от новата година, но хората са категорични под 6,80 лв. за кг няма да си дадат тютюна, който тази година е с много добро качество", казва кметът на Фотиново. 58- годишният мъж е притеснен, че традиционният поминък на родопчани загива.Заради безработицата млади хора на по 25-30 години заминават масово на гурбет в Западна Европа.

„Имам четири деца и всички са навън. Ако не се помисли за разкриване на работни места, ще останем само възрастни", споделя с болка управникът. Той и съселяните му имат някаква надежда, ако се отвори фабриката за преработка на тютюн в Подкова. Преди две седмица кметът на община Кирково Сали Рамадан съобщи, че гръцката фирма „Seke" ще строи тютюнев цех в кирковското село Подкова. В договора с гърците е заложена специална клауза, а именно да бъдат разкрити най-малко 60 работни места.„Разбира се това ще е предимно сезонна работа, но в условия на криза трудно се намират инвеститори и сме доволни от сделката", коментира пред „Арда нюз" кметът Сали Рамадан.

Община Кирково е най-големият производител на ориенталски тютюн в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай