Фермерите на протест, след месец вадят животните на Дунав мост

Фермерите на протест, след месец вадят животните на Дунав мост | StandartNews.com

Месец време дадоха на правителството фермерите от цялата страна, за да се намерят адекватни решения по 8 техни искания, сред които основното е регулиране на цената на млякото млечните продукти и защитна минимална цена за кравето мляко от 1 лев.

Ако това не се случи в срок, браншовиците се канят да изкарат стадата си и да блокират Дунав мост заедно с румънските фермери.

Ултиматумът беше обявен на националния протест край Димитровград в петък.

Близо 1000 животновъди от всички краища на страната се събраха на изхода на Димитровград и за около 20 минути блокираха и в двете посоки натоварения път към областния град Хасково.

Въпреки извънредната среща, на която фермерите бяха поканени ден преди това от премиерът Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева, на която им беше обещана подкрепа и законодателни промени по част от техните искания, производителите на отстъпиха и се събраха ,за да изразят недоволството си.
„ Искаме да работим, не да правим далавери. Сега е времето държавата да застане зад гърба ни", издигнаха лозунги животновъдите от протеста.

Основният проблем, заради който животновъдите се канят да блокират след месец Дунав мост, е драстичният спад на изкупните цени на суровото краве мляко. Освен защитна цена, те настояват и за
намали ставката на ДДС на млякото и млечни продукти. Те настояват и за допълнително субсидиране на литър.Нашата продукция не е конкурентоспособна на вносната, защото нямаме адекватно субсидиране, коментираха производителите.

Те дадоха пример със съседна Гърция, където изкупната цена на литър мляко е 41 евроцента, у нас тя е паднала тази година на минимума от 35-40 стотинки. Освен това гръцките животновъди получават от държавата субсидиране между 8 и 10 евроцента на литър добито мляко.

Животновъдите твърдят и че родните потребители консумират застояли масла и нискокачествени вносни млека, а нас в същото време тях ги съветват управляващите да търсят пазари в трети страни.
Животновъдите негодуват още и за крайните цени на млякото и млечните продукти в магазинната мрежа, които са високи спрямо изкупните цени.

Така по веригата забогатява единствено в средата на веригата за сметка на обедняването на групата на производителите и купувачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай