Фекалии плувнаха в река Хаджийска в Слънчев бряг

Фекалии плувнаха в река Хаджийска в Слънчев бряг | StandartNews.com

Мръсотиите изтичат в морето до базата на Министерски съвет

Туристи панически напуснаха плажа до базата на Министерски съвет в Слънчев бряг след като минаващата наблизо река Хаджийска плувна във фекалии. Мръсотиите се появили за първи път миналата седмица и от тогава пясъкът около реката, която се влива в морето, е безлюден.

За проблема алармираха туристи, които почиват в станцията на Министерски съвет и съседните й хотели. Според тях от реката и морето, където тя се влива, се носи непоносима миризма на екстременти. Побеснели туристи са подали сигнал още в края на миналата седмица до бургаската екоинспекция и до "Басейнова дирекция", които веднага са извършили проверки, признаха от двете ведомства.

Инспекция са направили и експертите от отдел "Екология" на община Несебър. До момента обаче не е ясно откъде са се появили фекалиите в река Хаджийска.

"Ние извършихме проверка и установихме, че в реката няма заустване, нито канализация, която да се излива. По случая работят колегите от "Басейнова дирекция", които взеха проби за изследване. Предстои да направим и съвместна проверка с тях, за да установим вида на замърсяването и източника. Хората, които ни информираха, смятат, че проблемът се е появил от повреда в помпите на ВиК, но дали това е така, не мога да кажа. Трябва да се направи анализ и задълбочено проучване", коментира шефката на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

От "Басейнова дирекция" пък казаха, че резултатите от изследванията на водните проби от реката и морето все още не са готови.

"Има проблем, защото централният плаж граничи с река Хаджийска и с просто око се вижда, че тя е замърсена. Вероятно става въпрос за изпуснати фекалии, доколкото мога да преценя по миризмата. Всички контролни органи са информирани за проблема и очакваме да вземат мерки", коментира концесионерът на централния плаж Венци Левов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай