Феерия от чешко стъкло радва посетителите на Балчик

Феерия от чешко стъкло радва посетителите на Балчик | StandartNews.com

Добрич. До края на май жителите и гостите на Балчик имат уникалната възможност да видят първата по рода голяма изложба на чешко стъкло, изложена в Каменната зала и галерия "Тихото гнездо" в културен център "Двореца". Експозицията от над 150 творби бе открита в сряда вечерта, като за събитието в Белия град бе директорът на средното училище по стъкларство в град Валашске Мезиржичи магистър Дана Будайова и кметът на града Иржи Частечка, който отбеляза, че училището е известно не само в родината му, а и далеч зад нейните предели.

Школото по стъкларство от 2009 г. е едно от училищата, които са постоянен и активен член на мрежата от училища под патронажа на ЮНЕСКО, отбеляза директорът му магистър Будайова, като добави, че целта е да запознае българската публика с феномена на чешкото стъкло. Надежда за добро сътрудничество в приветствията си към чешките гости отправиха директорът на културния център Жени Михайлова и губернаторът на Добрич Недко Марчев. След Балчик красивата изложба ще бъде показана още в Добрич, Варна, Севлиево, който е побратимен на града на чешкия град, и накрая в столицата. Освен да гледат посетителите на изложбата могат и да си закупят експонати.

Средното училище по стъкларство във Валашске Мезиржичи е създадено през 1944 г., като е наследник на дългогодишните традиции в стъкларското производство в Моравия. В първите си години школото е подготвяло възпитаниците сии основно в традиционните учебни стъкларски профили, но днес вече е разгърнало потенциал върху дизайна и открива нови специалности като приложното изкуство, промишлен дизайн, художествени витражи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай