Фандъкова откри готовия проект Детска къща за деца

Фандъкова откри готовия проект Детска къща за деца | StandartNews.com

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че "трябва да работим заедно за осигуряване на грижите за децата и хората с увреждания." Тя говори по време на откриването на готовия проект Детска къща за деца, които са разделени от биологичните си родители още в първите дни на своя живот.

"Преди няколко години в София имахме 7 големи дома, в които се отглеждаха деца без родители. Днес остана 1 – Дом "Славейков", който предстои до средата на тази година да бъде закрит и децата да бъдат изведени в приемни семейства или настанени в домове от семеен тип. Изградихме заедно със социалното и с регионалното министерство новите домове за настаняване от семеен тип", каза Фандъкова и допълни, че именно новооткритата Детска къща представлява моделът, по който трябва да се оказват грижи на изоставените деца.

"Показваме по-възможно най-хуманният начин как трябва да се грижим за тези деца", добави столичният кмет, цитирана от "Фокус". Тя получи ключ от Детската къща и призна, че очаква да получи още такива ключове и да присъства на откриването на още такива домове.

"Ние увеличаваме непрекъснато социалните услуги в София. Само преди няколко седмици работа започна център в "Бъкстон" за деца и хора с увреждания. Разчитаме и наблягаме предимно на дневните грижи, защото най-добре е те да са при семействата си, но да имат подкрепата на общината", посочи Фандъкова и допълни, че общината предоставя ежедневно над 70 социални услуги за подкрепа на хора с различни проблеми.

"Благодарна съм и на министър Павлова и на министър Калфин за това, което правим заедно, защото грижата за децата и хората с увреждания трябва да се работи заедно, за да има резултат. Разчитаме и на неправителствения сектор, защото това са хора, които са обучени и подготвени да работят с децата. Ние ще ги подкрепяме с инфраструктура. По този начин се получава най-добрият резултат, който виждаме и тук в тази нова къща ", каза още столичният кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай