Екстрадират в Португалия затворничката Еленка, осъдена и в Швеция

Екстрадират в Португалия затворничката Еленка, осъдена и в Швеция | StandartNews.com

Наша затворничка ще бъде екстрадирана в Португалия, за да бъде съдена за въоръжен грабеж, участие в организирана престъпна група и серия измами и кражби. Апелативният съд в Бургас вече потвърди изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от португалския прокурор на град Порто за предаване на българската гражданка Еленка Миткова Илиева. Португалският закон предвижда 8 години лишаване от свобода за престъпленията, по които е разследвана Еленка.

Издирваната престъпничка е от гр. Левски, но последните няколко години е пребивавала в различни страни от Западна Европа. В момента тя излежава поредна присъда в сливенския затвор издадена от съда в Кралство Швеция за друго престъпление.

Еленка ще бъде предадена на португалските власти, но след като излежи присъдата от 1.8 години, решиха апелативните магистрати в Бургас.

Властите в Порто имат доказателства срещу нашенката, че е следила възрастни хора докато теглят пари от банкомати. Тя успявала да види банковия код, а след това заедно със други съучастници ги проследявала и ловко отмъквала кредитните им карти. Еленка и съратниците й източили по този начин десетки сметки на разсеяни старци в Португалия.

Европейската заповед за арест е получена в Окръжна прокуратура Сливен на 09.01.2015 г. и на 09.03.2015 г. Окръжният съд е постановил предаване на Илиева на изискващата я държава. Тя обаче обжалвала решението и твърдяла, че никога не е пребивавала в Португалия и обвиненията срещу нея били неоснователни.
Апелативен съд Бургас установи, че португалските власти са представили убедителни доказателства за образувано срещу исканото лице наказателно производство за деяния, които представляват престъпления и по българското законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай