Духови музики огласят Монтана

Духови музики огласят Монтана | StandartNews.com

В Монтана започнаха празниците на духовите оркестри, наречени на името на самобитния композитор Дико Илиев. Легендарният тромпетист е преживял последните си години в Монтана. Затова всеки от 24-те досегашни празници започва с поднасяне на цветя пред неговата паметна плоча.

В сегашните празници участват 12 духови музики от България, Сърбия и Украйна. Сред тях са духовият оркестър на Висшето военно училище „Васил Левски" – Велико Търново и на Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора. Концертите започват с дефиле на оркестрите из улиците на града и завършват с концерт на открита сцена в центъра на града. Гвоздеят на тазгодишните празници е участието на най-добрият сръбски духов оркестър – на Ненад Младеновч от град Враня. Той свири в петък вечер, замина си за Сърбия поради други ангажименти и се връща отново в Монтана в неделя. Вечерта той ще се надсвирва с младежкия духов оркестър на града-домакин „Виво".

Оркестърът на Ненад Младенович е признат за живо нематериално културно наследство на Сърбия. Той изпълянва традиционни музикални народни и ромски мелодии. Музикантите свирят по слух, но винаги печелят всички конкурси в Сърбия. По-добри са от оркестъра на Горан Брегович, макър той да е по-известен, твърдят познавачи от публиката, които аплодираха първия им концерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай