Древен храм отвори врати за нашенци и чужденци

Древен храм отвори врати за нашенци и чужденци | StandartNews.com

 

Хората в Добринище спасиха уникална църква с дарения и труд


Благоевград. Древната църква в град Добринище, която бе възстановена с труда на местни хора, привлича все повече наши и чужди туристи. Много гости на курортите Банско и Разлог идват в храма „Успение Пресвета Богородица", за да запалят свещ и да се помолят за здраве. Светата обител вече отвори врати за миряни, след като й бе направен основен ремонт. Цял град и Неврокопска митрополия обединиха усилията си, за да я възстановят в автентичния й вид.

Построена е през далечната 1684 година, два пъти е палена – от турци и гърци, но е възстановена от тукашните жители. През годините обаче бе занемарена и постройката се срути. Местните жители и свещениците в планинския град решили да върнат славата на уникалната църква. Тази света обител за всички в Добринище е особено ценна. Затова не жалиха средства и труд, за да я ремонтират и да стане действаща. „Това е желанието не само на християните в Добринище, но и на всички останали, които знаят за съществуването на древния храм, който е един от трите най-стари в региона. Като дете помня, че бяха запазени само основите на височина от 1 метър. Целият град се обедини около каузата да възстановим този храм на вярата. Община Банско ни помогна финансово. Подкрепа получихме и от Неврокопска митрополия", твърди кметът на града Китан Галчев.

Управникът уточни, че все още няма назначен на щат човек, който да обслужва църквата. Но не връщаме нито един посетител, стига да ни информират за желанието си да влязат и да разгледат храма, допълни той. При ремонта бяха измайсторени нов владишки трон и иконостас. Иконостасът на света Богородица е широк 12 метра и висок 4 метра.
Те ще бъдат осветени от Неврокопския митрополит Натанаил. В Добринище се надяват това да се случи скоро. „Радваме се, че този вековен храм води насам много гости от страната и чужбина, които искат да усетят духа на тази уникална църква", споделят местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай