Договориха новите тролеи за градския транспорт в Стара Загора

Договориха новите тролеи за градския транспорт в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Есента по улиците на Стара Загора ще се движат 14 нови тролейбуса. Това стана ясно от подписания днес договор между общинското предприятие „Тролейбусни превози" и доставчика - чешко-полската компания „Шкода-Соларис".

Тя е спечелила обществената поръчка в конкуренцията на още двама участници -украинска и румънска фирма. Цената на един тролей „Шкода" е 800 хил. лв, но според специалистите той с редица предимства пред конкурентите – и като технически възможности, и като удобства и дизайн. Отоплително-охладителната система например се включвала автоматично, ако температурата падне под 15 градуса или се повиши над 26 градуса.

Гаранцията на новите тролейбуси е 37 месеца или 210 хил. км. Шефът на общинския превозвач Жельо Авджиев съобщи още, че успоредно с модернизацията на градския транспорт са направили предложение за още две тролейбусни линини – до кв. „Зора" и до областното управление на „КАТ- Пътна полиция".

Доставката на новите тролеи е част от европроекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в 6 от най най-големите градове на България /без столицата/. Проектът за Стара Загора е за близо 29 млн. лв, като над 24,6 млн. лв от него са безвъзмездна помощ. Той включва още ремонт и модернизация на въздушно-контактната мрежа и на тролейбусното депо, както и изграждането на велоалеи като алтернативен екотранспорт.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай