Дипломати от Турция посетиха Елмалъ баба текке и музея в Кърджали

Дипломати от Турция посетиха Елмалъ баба текке и музея в Кърджали | StandartNews.com

Посланикът на Турция у нас Негово Превъзходителство Сюлейман Гьокче, придружен от турския консул в Пловдив Алпер Акташ и група дипломати, посетиха религиозния комплекс Елмалъ Баба текке край Момчилград.

„Не мога да скрия възхищението от гостоприемството и топлото отношение на хората", каза посланик Сюлейман Гьокче. Той изрази готовност южната ни съседка да окаже финансова подкрепа за модернизирането на религиозния комплекс.

Кметът Акиф Акиф изтъкна, че Елмалъ Баба текке олицетворява културното, религиозното и историческото богатство на региона. „Този уникален комплекс се посещава ежегодно от хиляди туристи от страната и чужбина", допълни той.

Теккето е изградено през втората половина на 14 век. Свързано е с културата и традициите на алианската общност, която ежегодно организира там най-големия събор в региона, посещаван масово от туристи от страната и чужбина.

„Тук можете да откриете единствено и само толерантност между хората, независимо от какъв етнос са и каква религия изповядват", заяви народният представител от региона и зам.-председател на сдружение „Джем – Южна България" Мустафа Ахмед.

В срещата участваха депутатите Ердинч Хайрула и Шабанали Ахмед, кметът на община Кърджали Хасан Азис, районните мюфтии на Кърджали, Крумовград и Хасково.

По време на визита си в областта турският посланик Сюлейман Гьокче разгледа също Регионалния исторически музей в Кърджали и се запозна с богатото културно наследство на Източните Родопи. Н.Пр. Сюлейман Гьокче и кметът на областния град Хасан Азис разговаряха и с жители в село Сипей, където свлачище разруши къщите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай