Дъждовница посрещна гости за 10-то издание на Фестивала на терлика

Дъждовница посрещна гости за 10-то издание на Фестивала на терлика | StandartNews.com

Мъже заплетоха за първи път публично терлици

Дъждовница посрещна гости за 10-то издание на Фестивала на терлика. Пристигнаха състави и изпълнители от 15 села на община Кърджали, а мъже заплетоха за първи път публично терлици.

Изпълнители от всички възрасти възпроизведоха стари местни танци и обреди – чомата, нишан, традиционните танци зейбек и румели. Момичета от Кърджали и групата Ларго бенд представиха авторска музика и популярни рок и поп парчета, звучаха и песни от дебютния албум „След залеза" на Денис Христов.

„Силата на празника е, че вече толкова години обединява местните традиции с творческата енергия на автори от България и чужбина. Той се превърна във вдъхновяващ мултикултурен модел на местно сътрудничество за развитие, модел, който е уникален за региона и страната", каза зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова и поздрави присъстващите.

Поздравителен адрес до организатори и гости изпрати и областният управител Илия Илиев, в което се посочваше, че на 5 септември има два празника-този на терлика и на баницата, обърнати към традицията и с общата идея културните празници да обединяват хората и бъдат стимул за местно развитие. Евродепутатът Илхан Кючюк също изпрати поздрав за уникалния начин, по който селата си сътрудничат в името на това да свържат традицията с бъдещето, а така също историята с живия живот.

В центъра на Дъждовница бяха експонирани и две изложби. Първата „21 майстори от Кърджали – 21 съдби" бе посветена на Европейските дни на културното наследство. Нейните автори от EFOD – Одринската асоциация на арт фотографите. Те пристигнаха в Дъждовница заедно с ръководителката на проекта Дилек Алтай. Втората изложба представяше традиционната култура на алевии-казълбаши. Автор на ценната колекция е изследователят и писател Мухарем Алиосман от кърджалийското село Звиница.

„Празникът в Дъждовница започна от рано сутринта и завърши с традиционния кешкек.Две туроператорски фирми доведоха гости от София", сподели Радост Николаева от Арт движение Кръг, организатор на фестивала заедно с община Кърджали

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай