Чиста вода за Монтана

Чиста вода за Монтана | StandartNews.com

Сменят азбестовите тръби, намаляват течовете по мрежата

Монтана. От есента на миналата година улиците в Монтана станаха непроходими. Човек остава с впечатление, че всичките 201 шосета са разкопани едновременно.

Работи се по 20, уточняват от обединението "Канализация - 2012"-Монтана, изпълнител на проекта за обновление на водната система на града. Седмица по едни, следваща - по други. По някои са издигнати барикади от пясък, тръби и ломен камък. Тежка изкопна техника също препречва пътя на автомобилите. Настилката е разрушена, не е пощаден и централният площад "Жеравица". Шофьори негодуват, други направо псуват. Докога?


Неудобството ще свърши, вече не един път се извинявахме на гражданите, но това е единственият начин за смяна на водопроводите и на тръбите от канализацията, обяснява кметът Златко Живков. И признава, че критиките не го притесняват. Защото това, което сега се прави в Монтана, е за всички. Със смяната на тръбите до всяко жилище и обществена сграда ще стига чиста вода, а подаването й ще е без аварии. Няма да има проблем и с отпадъчната вода, защото навсякъде ще има нови тръби и за нея. Подмяната на водната система е за години напред. 50, а може би и 100 години управляващите след нас няма да се занимават с водопроводи и канализации.

Проектът за рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационната мрежа на града е най-големият за всички времена на града. Такова масово улично строителство жителите му не познават. Тръби и отклонения се сменят и в кварталите "Младост", "Пъстрина", "Изгрев", "Индустриален" и "Мала Кутловица" и в централната градска част. До края на 2014-а трябва да бъдат подменени 15,6 км вътрешна водопроводна мрежа и 1061 сградни водопроводни отклонения. Още по-мащабна е работата по мрежата за отпадни води - ще бъдат подменени 16,2 км главни канализационни колектора и изградени нови с обща дължина 3,5 км. Подменя се и вътрешната канализационна мрежа с дължина 18,2 км. Тя ще се разшири с още 4,3 км. Подменят се и всичките 2257 сградни канализационни отклонения, а броят на новите достига 374. Проектът включва още изграждане на укрепващо съоръжение в квартал "Мала Кутловица", както и инсталация за дефосфатизация на отпадъчните води в пречиствателната станция на града.

Общата му стойност е 54 544 237 лв. Малко над 50 млн. лв. са осигурени от европейския екологичен фонд чрез Оперативна програма "Околна среда", а 4 млн. - от общинския бюджет на Монтана.

Вложените средства са инвестиция не просто в тръби и отклонения, а в жизнената среда и здравето на хората. Защото сегашната водопроводна мрежа е изградена от азбестово-циментови тръби, 76% от които са негодни за експлоатация. Канализационните тръби са направени от бетон с лошо качество и са загубили проектната си проводимост. Другите ползи от смяната им се състоят в намаляването на разходите за експлоатация и поддръжка на мрежата и най-вече на загубата на вода по тръбите, която сега стига до 60 процента. Не без значение са и работните места, които са открити по време на реализацията на проекта.

Половината от предвидените строителни дейности вече са извършени, допълни кметът Златко Живков. Благодарение на топлата зима строителите продължиха работата си без прекъсване, което означава сигурно изпълнение на проекта в предвидения срок. От 2015 г. цялото население на Монтана ще получава чиста вода за пиене и ще се ползва от услугата качествено отвеждане и пречистване на битовите отпадъчни води.

Възстановяват улиците с кредит

Общинският съвет в Монтана реши да бъде изтеглен кредит в размер на 6 млн. лв., с които да бъдат възстановени улиците в града след голямото разкопаване. Основните ще бъдат преасфалтирани изцяло, а други - частично. Проектът предвижда възстановяване на уличните платна от фирмата, негов изпълнител, но само в ивиците на разкопаването. От 10 април до 12 май ще бъдат възстановени частично 12 улици от централната част и кварталите.
Преасфалтирането ще започне веднага след получаването на заема. За него общината залага собствените си проходи. Срокът за изплащането му е до 120 месеца, а източниците - собствените приходи и изравнителната субсидия. Максималният лихвен процент, който съветниците разрешиха, е 5,078.

Сдружение оспорва безопасността на пясъка

Гражданското сдружение "Анна Политковская" подаде сигнал до окръжната прокуратура, че използваният от фирмата изпълнител инертен материал за запълване на изкопите от канализацията е опасен за здравето на хората, съобщи неговият представител Петър Пенчев. Вместо речен пясък запълването ставало с хвост от мина в Чипровци, наситен с тежки метали. След 6-месечно разследване окръжната прокуратура в Монтана е постановила образуване на наказателно производство за престъпление против народното здраве и околната среда. "Надявам се съдът да реши, че вложеният хвост с обем 15 000 куб. м е опасен и трябва да бъде изваден", обясни Петър Пенчев. Той обаче е бил използван само през първия месец и на няколко улици. Случаят не е прецедент - такъв опасен за здравето материал за същата цел бил изваден след съдебно решение и в град във Франция.


За проекта общината може да понесе санкция

След одитен доклад на Европейската комисия общините у нас, които изпълняват водни проекти, може да понесат санкции за допуснати нарушения на критериите за избор на изпълнител, съобщи в Монтана зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. Може да е несправедливо спрямо някои общини, но санкцията изглежда неизбежна. Защото ЕС има строги правила за финансирането и за процедурите за обществените поръчки, които трябва да се спазват.

Нарушенията ще се коригират за сметка на бенефициентите, в случая общините, но отговорност ще понесат и управляващият орган на ОП "Околна среда", и Министерството на финансите. Ако това стане, то общината в Монтана ще трябва да плати 2 476 148 лв. глоба. Това ще създаде проблеми за бюджета, който за 2014 е 29 450 000 лв. В него такава сума не е предвидена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай