Благоевград губи 90 млн. лв. без ВиК-асоциация

Благоевград губи 90 млн. лв. без ВиК-асоциация | StandartNews.com

Отказът на община Кресна да участва във ВиК-асоциацията води до забавяне на целия процес и област Благоевград няма да може да усвои каквито и да било средства по европейски програми. За това алармира кметът на Благоевград Атанас Камбитов на извънредно заседание на общинския съвет в четвъртък. С решението си община Кресна обрича Пиринско на липса на финансиране не само по ОП „Околна среда, но и по ОП „Региони в растеж", както и по ПРСР.

„Трябва да се знае, че след 2020 година няма да се финансира базова инфраструктура. Това означава, че занапред всички общини трябва да търсят варианти за обновяване на мрежата, било със собствени средства, било чрез други финансови източници. Конкретно за Благоевград лисата на консолидация означава, че няма да можем да кандидатстваме по проекти на стойност около 90 млн. лева", поясни Камбитов. Той бе категоричен, че аргументи като ниска цена на водата не са основателни, защото до няколко години тя ще се повиши точно заради липсата на работеща ВиК-асоциация.

В момента ние сме дискриминирани. Всички общини, без Кресна, сме в асоциацията, спазили сме всички изисквания, в същия момент ние нямаме достъп до европейско финансиране, обясни управникът. Той бе категоричен, че МРРБ и областният управител са положили неимоверни усилия всички общини да се включат във ВиК-асоциацията. Той смята, че в бъдеще ще има сериозни проблеми, защото с липсата на еврофинасиране ВиК-операторът няма как да се справи с трудностите, свързани с мрежата в Пиринско.

Консолидацията на общините не е изкисване на държано ниво, а е условие, поставено от Брюксел, допълни Камбитов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай