Бият фалшива тревога за хранeнето в забавачките край морето

Бият фалшива тревога за хранeнето в забавачките край морето | StandartNews.com

Варна. Децата в детските градини във Варна няма да останат без храна и няма да се превърнат в заложници на отношения, които са извън тях. Това обяви категорично на пресконференция шефката на общинската дирекция „Образование" Лилия Христова, след като от КТ "Подкрепа" биха тревога предния ден за наложени глоби на всички забавачки в размер на 7500 лева, а на директорките между 1500-1700 лева от Агенцията за държавна финансова инспекция. Причината за солените санкции са сключените през 2013 г. договори с общинската фирма „Ученическо и столово хранене", без да бъдат проведени задължителните обществени поръчки.

Директорите нямат вина, тъй като са изпълнявали решение на Общинския съвет, влязло в сила през 2013 г. по време на управлението на временните кметове, обясни Христова. Освен това наказателните актове още не са влезли в сила, тъй като се обжалват в съда.

В средата на месец юни 2014 г. Общинският съвет гласува решение, с което задължи кмета на града да сключи договор с общинската фирма за храненето в детските градини. Влязлата в сила от 1 юли поправка в Закона за обществените поръчки, по-известна като поправката „Гуцанов" позволява на държавни и общински органи да възлагат без обществени поръчки дейности на фирми, които са изцяло тяхна собственост. Този договор обаче все още не е подписан, тъй като няма готова методика и правилник за приложение на закона, каза още Христова. Но тя беше категорична, че храненето в детските градини продължава да е нормално. А и, както се разбра, няма вероятност да падне 13-тата заплата на персонала в тях, която получават от години и за която явно се притесняват тези, които са били алармата в синдиката. Освен това таксата за забавачка във Варна е една от най-ниските в страната - 48 лева, непокътната е от години, въпреки че покрива едва 1/3 от издръжката на децата .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай