Безплатни занимални за децата на Сливен

Безплатни занимални за децата на Сливен | StandartNews.com

Малчуганите се учат да тъкат на стан и да рисуват с акварели

Хлапета влизат в ролята на журналисти, разказват историята на града

Летни занимания за децата, които прекарват ваканцията в града, се организират от няколко години в Сливен. Общинският детски комплекс, регионалната библиотека, музеят и галериите могат да "спасят" за няколко часа децата от компютрите. А и да помогнат на работещите родители и баби в организацията на свободното време. Заниманията не товарят и семейния бюджет - самите те са безплатни, а културните институти събират символична сума за материалите, с които работят децата.

От тази сряда в Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" започна лятна работилница за деца от 7 до 10 години. Всяка сутрин там се организира забавен "час по четене", където доброволци четат откъси от популярни книги. Заниманията с малчуганите продължават до обяд по различни теми. Без изпитване и оценки, децата говорят за историята на Сливен, символите на града и именитите личности. Всеки ден попълват карта на обектите, които трябва да познава всяко сливенско дете. В програмата са включени и теми за доброто здраве, приятелството, модата, музиката, театъра, традициите на различните народи и дори кулинарни пътешествия. От библиотеката обещават срещи с писатели и художници.

Общинският детски комплекс е включил в лятната си програма и деца до 15 години. Заниманията са по английски език, приложни изкуства, рисуване, хорово пеене, приказен свят, народни танци, астрономия, фитотерапия. Програмата продължава до 22 юли и е напълно безплатна.

Художествената галерия "Димитър Добрович" залага на изкуството. В детския й пленер са застъпени акценти от програмата за обучение на деца от детската градина до седми клас. Сред четките, боичките и под вещите напътствия на художници-педагози, децата ще усвояват различни техники, ще се забавляват и ще очакват с радост финалната изложба, на която, като истински художници, ще представят творбите си пред публика. Пленерът се провежда всеки делничен ден до обяд от 1 юли в къща "Миркович". Галериите в Сливен ще работят без прекъсване през лятото. През тези месеци градът се посещава от туристи, а жителите имат повече време за културен живот. Постоянни експозиции и нови изложби очакват всеки посетител в Художествена галерия "Димитър Добрович", зала "Сирак Скитник" и къща "Миркович", които работят и през уикенда. Сливенската художествена галерия притежава над 6000 художествени творби - живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, икони и църковна утвар. В сбирката са застъпени творби от XVII век до наши дни.

Ваканция в музея е друга опция за лятото. Вече четири години Регионалният исторически музей прави лятна програма за деца до 4 клас. Заниманията се провеждаха през целия юни в залите на музея с беседи с музейни работници, представяне на празниците от народния календар, "среща" с историческа личност. От тази година малчуганите се учиха да тъкат на стан. "Музеят разполага с вертикален стан и това дава възможност децата да се докоснат и до този занаят", разказва уредникът Дора Пондалова. Както всяка година, в края на заниманията учениците влизат в ролята на репортери и задават въпроси на случайни минувачи, а и споделят с тях наученото.

Шест басейна
ще разхлаждат

След проверка от общината шест плувни басейна получиха разрешение да заработят през летния сезон. Атракционите с подписана заповед за ползване са "Аглика" и "Калина" на Сливенски минерални бани, "Европарк", "Империя" и "Спорт палас" в град Сливен и комплекс Дивеците в село Ичера. Всички проверени обекти са оборудвани с медицински пункт и имат сключени договори за обслужване с медицинско лице и транспорт с МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай