Бедствено положение в Гълъбово заради пожар

Бедствено положение в Гълъбово заради пожар | StandartNews.com

Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви бедствено положение заради големия пожар. Запалена е гората около двете населени места, съобщиха от пресцентъра на общината.

Огънят е в кв. "Митьо Станев" в посока с. Мусачево.

На място са кметът Тонев, зам.-кметът Димитър Василев, председателят на Общински съвет Гълъбово Светла Боянчева, комисар Колев, екипи на пожарната от Гълъбово и Стара Загора.

Земеделските арендатори от региона и други доброволци помагат за потушаването на пламъците. Очаква се на място да пристигнат пожарни и други машини от големите предприятия.

Няма пряка опасност за населението, има само опасност само за последните постройки на квартал „Митьо Станев", което най-вероятно е провокирало издаването на заповед от кмета на Гълъбово за бедствено положение. Това коментира пред  „Фокус" старши инспектор Михаил Михов, началник група „Оперативен център" в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". „Най-вероятно в тези постройки живеят хора, но засега не е необходима евакуация. Техниката на пожарната е съсредоточена там за защита на постройките", посочи той.

„Вятърът, който непрекъснато мени посоката си, е разпространил пожара на голяма площ. Обхваната е част от боровата гора, която е в непосредствена близост до квартала", допълни Михов.

„В момента посоката на вятъра е към самия квартал и към последните къщи. Затова беше необходимо да бъдат съсредоточени екипи и много техника. На място работят пожарната на Гълъбово, цялата пожарна е събрана там", поясни той. По думите му в гасенето на пожара са включени още пожарни автомобили от Стара Загора и от Държавното горско стопанство, като от община Гълъбово са предоставени водоноски и техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай