Археолог: Рациария вече не е археологически обект

Археолог: Рациария вече не е археологически обект | StandartNews.com

Видин. Античният град Рациария, главен град на провинция Крайбрежна Дакия, вече не може да бъде археологически обект, тъй като е унищожен от иманяри. Това съобщи доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на разкопките край видинското село Арчар. От 1 септември екипът разчиства иманярските насипи, за да стигне до каменните стени. Две крепостни стени – северна и западна, резиденцията на провинциалния управител, терми ще бъдат открити и консервирани. Те ще бъдат превърнати в културен туристически обект, тъй като се намират на 100 м от пътя Видин – София.

Разкопките в античния град са започнали през 1958 година и са продължили до 1992 година. Оттогава са изоставени и иманярите са унижощили града. Не е известно какво е открито и продадено, къде се намират тези незаконни находки.
Градът е възникнал през 125 година от новата ера по времето на император Траян. В него са живели знатни военачалници, земеделци, занаятчии, но и хора на изкуството.

Това личи от досегашните находки – детайли от каменни сгради. Саркофази, колони, корнизи, орнаменти са едни от най-големите, открити у нас, което говори за значението на града в античността, както и за ателиетата, които са произвеждали произведения на изкуството.

Разкопките са подновени през миналата година. През тази година те ще продължат до края на октомври. За тях министерството на културата е отпуснало 80 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай