Кърджали разработи план за устойчива градска мобилност

 Кърджали разработи план за устойчива градска мобилност  | StandartNews.com

Кърджали изработи план, чрез който транспортът в града да стане екологичен и устойчив. Той ще обхване промени, свързани с автомобилния трафик, паркирането в града, градския транспорт, електрическите превозни средства, велосипедната инфраструктура, пешеходните удобства и др. В тази връзка община Кърджали участва в изпълнението на Проект „BUMP – Планове за устойчива градска мобилност", финансиран от Хоризонтална програма „Интелигентна енергия-Европа" на Европейския съюз.

Извършени са предварителни проучвания, които идентифицират различни съществени казуси, свързани с градската мобилност като непрекъснато увеличаващия се брой на автомобилите, недостатъчни места за паркиране, малък дял на велотранспорта, нарастване на трафика.

Планът за устойчива градска мобилност на град Кърджали е разработен в съответствие с последните европейски стандарти. Новите подходи спрямо планирането на градската мобилност са породени от стремежа на местната власт да преодолее остарелите тенденции и да разработи стратегия, която да стимулира преминаването към по- екологосъобразни и по- устойчиви видове транспорт-като ходене пеш, каране на велосипед, обществен транспорт и нови видове модели за използване и притежаване на автомобили, съобщи Надежда Цветкова - началник отдел "Стратегическо планиране и управление на проекти" в община Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай